• 12:30

  • 1401-12-14

  • کد خبر: 58361

گفت‌وگوی تفصیلی آناج با مدیرکل فناوری و ارتباطات آذربایجان‌شرقی:

پروژه فیبر نوری تبریز، گرفتارِ انحصارطلبی اپراتورها!

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات آذربایجان‌شرقی با اشاره به پوشش 81 درصدی اینترنت همراه در روستاهای کشور گفت: 73 درصد روستاهای استان تحت پوشش اینترنت همراه هستند.

گروه اقتصادی آناج: توسعه شبکه اینترنتی در کشور و گسترش نیاز به اینترنت باعث شده تا زیرساخت‌های آن در شهرها و روستاهای کشور گسترش یابد. به همین بهانه محمد فرزاد، دبیرکل ارتباطات و فناوری آذربایجان‌شرقی با حضور در تحریریه پایگاه خبری آناج در خصوص وضعیت زیر ساخت‌های اینترنت استان توضیحاتی داد. در ادامه مشروح این گفت‌وگو را می‌خواند:

آناج: سیاست دولت‌ها در کشورمان در خصوص حوزه ارتباطات چگونه بوده است؟

فرزاد: سیاست دولت گذشته در حوزه ارتباطات بر این روال بود که ارتباطات ثابت کمرنگ شده و مردم به ارتباطات همراه روی بیاورند و حاکمیت باید اینترنت با کیفیت و ارزان دست مردم بدهد؛ مثلا حوزه توسعه فیبر نوری پیشرفته ترین نوع ارتباطات ثابت است که در ایران پیشرفت خوبی را شاهد است.

البته اپراتورها چندان تمایلی به رساندن اینترنت پرسرعت به روستاها نداشته و توجیه اقتصادی برای آن‌ها ندارد، بر همین اساس دولت ۷ درصد از درآمد اپراتورها را بعد از دریافت، به خودشان پس داد تا ارتباطات روستایی را با هزینه دولت برقرار کنند. طرح ulo یا طرح خدمات اجباری نیز بر همین مبنی از سال ۱۳۹۶ شکل گرفته و ادامه دارد. در استان به دلیل موقعیت جغرافیایی ارتباط جاده‌ای نداریم و برای هر روستا یک دکل می‌زنیم، در حالیکه استانی مثل یزد برای چند روستا یک دکل می‌زنند؛ البته مشکل تامین برق نیز وجود دارد که از مشکلات معمول است. متاسفانه برخی شرکت‌های مخابراتی از ارائه تجهیزات به ایران خودداری می‌کنند که همین مساله باعث کند شدن روند توسعه ارتباطات می‌شود.

سیاست دولت جدید اولویت قرار دادن تجهیز روستاهای فاقد هرگونه اینترنت است، در این دولت حتی اگر روستایی به یک اپراتور اینترنت وصل باشد، روستای دارای اینترنت محسوب می‌شود، با این روال ۴۱۱ روستا تا پایان سال ۱۴۰۲ به اینترنت وصل خواهد شد. بسیاری از نمایندگان مجلس شهرستان‌ها از آنتن‌دهی نامناسب در برخی نقاط روستا گله دارند، اغلب این مشکل از نبود برق در برخی نقاط با آنتن‌دهی بالا و بعضا سرقت کابل ناشی می‌شود. روستایی داریم که برق یا اینترنت آن به‌خاطر سرقت کابل قطع شده است. البته تکنولوژی به حدی رسیده است که می‌توانیم ارتباطات را به حالت رادیو کنیم حتی تلفن ثابت.

ما جزء معدود استان‌هایی هستیم که تمام مسیرهای شهرهای اصلی استان دو مسیره فیبر نوری است؛ این دو مسیره بودن (پروتکشن) یعنی هر وقت و به هر دلیلی یکی قطع شود آن دیگری به مدار خواهد آمد؛ پروتکشن می‌تواند فیبر نوری رادیو باشد.

آناج: وضعیت پوشش تلفن و اینترنت همراه در آذربایجان‌شرقی چگونه است؟

متوسط کشوری در وضعیت پوشش مکالمه همراه در مناطق روستایی 84 درصد است که در سه ماهه چهارم امسال، یعنی از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون پوشش مکالمه روستایی ما، 79 درصد بوده است یعنی رشد 5 درصدی پوشش مکالمه همراه داشته ایم.

بیشترین درصد پوشش به ترتیب متعلق به همراه اول، ایرانسل و بعد های وب می‌باشد. در وضعیت پوشش اینترنت همراه روستایی نیز، متوسط کشور، 81 درصد است که پوشش اینترنت ما 73 درصد می‌باشد البته وضعیت اینترنت و مکالمه در تمامی شهرهای آذربایجان‌شرقی 100 درصد است. متوسط کشوری اینترنت ثابت و همراه، 81.4 درصد می‌باشد که آمار ما 81.5 درصد است.
از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون، 124 روستای آذربایجان‌شرقی دارای اینترنت پرسرعت شده اند که شاهد رشد 6.1 درصدی بوده‌ایم و تا پایان امسال نیز 47 روستا به این عدد اضافه می‌شود. 150 روستای باید مجهز به نیوسایت شوند چون هیچ ارتباط اینترنتی ندارند و 194 روستا نیز باید ارتقا یابند یعنی به حالت 3G و 4G درآیند. پوشش اینترنتی اپراتورها به ترتیب همراه اول 217 روستا و ایرانسل 132 روستا است.
دو هزار و 20 روستای بالای 20 خانوار در آذربایجان شرقی وجود دارد که این روستاها شناسایی شده و در تمامی آنها های وب مکلف به تکمیل پروژه‌ها شده است و واحدهایی که پیشرفت آنها 50 درصد بود حذف کرده و مکلف کردیم تا بروزرسانی انجام دهند و تلاش خواهیم کرد تا شهریور 1402 رومینگ داخلی را در سطح جاده ای و روستایی راه اندازی کنیم.دو هزار و 546 سایت در سطح آذربایجان شرقی وجود دارد، یک هزار و 615 سایت متعلق به همراه اول، 618 سایت ایرانسل، 161 سایت متعلق به رایتل و 152 سایت متعلق به های وب است که جزو استان‌های پر سایت کشور به دلیل موقعیت جغرافیایی هستیم.
آناج: سرنوشت فیبر نوری در تبریز به کجا رسید؟ چرا علی‌رغم تصویب شورا شهرداری نتوانست فیبر نوری را تکمیل کند؟
بنا بود 170 کیلومتر فیبر نوری دور شهر تبریز با همکاری شهرداری و ایرانسل داشته باشیم که بنابه دلایلی انجام نشد و در حال حاضر این نیاز به بالای 270 کیلومتر رسیده است.
شهرداری چون نتوانست با اپراتورها هماهنگی‌های لازم را داشته باشد عنوان کرد که خود این فیبرنوری را خواهد کشید که 30 کیلومتر آن را هم انجام داد اما باز هم نتیجه‌ای نداشت چون مجوز لازم برای بهره برداری از فیبر نوری فقط در دست اپراتورهاست و این مساله برای شهرداری نیز آورده ای نخواهد داشت و آورده برای اپراتور و وزارت ارتباطات هست. همین شبهه در دوره قبلی شورا باعث شد فکر کردند که می‌توانند چندین فیبر را نگه داشته و به مردم بفروشند اما کسانی می‌توانند ترافیک به مردم بفروشند که دارای پروانه هست که همان‌ها نیز اپراتورها و 11 اف سی پی هستند.
متاسفانه نتوانسته‌ایم انحصار شکنی را در سطح آذربایجان شرقی انجام دهیم ولی در برخی استان‌ها مثل کرمان انجام شده است؛ اولین استان بودیم که استارت این کار را زدیم ولی فکر می‌کنم آخرین استانی باشیم که کار را انجام خواهیم داد! چون ارگانی به اسم شورا در مقابل شهرداری قرار می‌گیرد و هر کدام یکدیگر را به تخلف متهم می‌کنند و کار به جایی می‌رسد که نباید برسد.
در حال حاضر با شهردار صحبت کرده و سازمان تنظیم مقررات را هم وارد ماجرا کرده‌ایم که سازمان تنظیم مقررات چندین کلانشهر را مکلف خواهد کرد که با چه اپراتوری کار کند، فکر می‌کنم فیبر نوری تبریز جزو کلانشهرهایی باشد که به اپراتور ایرانسل داده شود.
بیشتر از پنج هزار کیلومتر فیبر زیرساخت داریم و حدود 11 هزار کیلومتر فیبر مخابرات داریم. تمام کافوهای سطح شهر تبریز نوری است که به صورت مسی به خانه‌ها می‌روند ولی شهرک نصر که جدیدالاحداث است، فیبرهایش اف تی تی بی است که هم به صرفه است و هم راحت‌تر انجام می‌شود.
ما یک فرآیند آی تی هم در وزارت ارتباطات داریم که از یکسری پلتفرم‌ها و کسب و کارها حمایت کرده و تسهیلات ارائه می‌کنیم. تنها استانی هستیم که تا سال 1401، یک طرح ملی مصوب یعنی تولید گوشی و تبلت ایرانی داریم. تسهیلات وزارت ارتباطات برای این طرح، 250 میلیارد تومان بود و البته یک اتفاق خوب در حوزه آی تی به شمار می آید.
ما استان چهارم در حوزه کسب و کارهای دیجیتال هستیم و جزء استان‌هایی هستیم که کسب و کارهای اینترنتی و کسب و کارهای آزاد وضعیت خوبی دارد، در صورتی که صاحبان همین کسب و کارها در کشور بیکار محسوب می‌شوند چون نه مالیات می‌پردازند و نه بیمه دارند اما مشتغل هستند و دوبرابر من هم حقوق دارند! در دولت جدید برای فریلنسرها شیوه نامه ای نوشته شده که یکسری جذابیت برای این افراد در نظر گرفته شده است تا خودشان را در سامانه‌ای معرفی کنند. اعلام می‌کنیم نه سهمی از شما می‌خواهیم و نه چیزی، حتی وام هم به شما می‌دهیم، فقط می خواهیم آمار داشته باشیم. آذربایجان شرقی در حوزه آی تی جزو استان‌های شاخص است اما چون متری برای محاسبه وجود ندارد، همراه با استان یزد در رتبه چهارم هستیم.
از آینده دفاتر پیشخوان نگران هستم
یک حوزه چالشی بین آی تی سی داریم و همیشه نسبت به دفاتر پیشخوان ترس دارم! دفاتر پیشخوان با آن سیاستی که در سال های قبل راه افتاد، درست بود اما بعدا با پیشرفت تکنولوژی این دفاتر رو به افول هستند و خدمات دهی در آنها به شدت کاهش یافته و توجیه درستی هم نشده‌اند، حتی در مواقعی که بحث سجام و ثبت نام آن گرم بود، تعداد دفاتر پیش خوان در استان دو برابر شد! 611 دفتر پیشخوان در آذربایجان شرقی وجود دارد که این دفاتر قریب به اتفاق، زیان ده هستند، چون دولت الکترونیک به سمت دولت همراه رفته است. بسیاری از دفاتر نیاز به تعطیلی و تعدیل دارند به همین دلیل باید فکری کرد و دید چه اتفاقی برای این دفاتر زیان ده باید رخ دهد.
در دوره کرونا بیشتر کارمندان دورکار بودند اما کارمندان ما همه لغو مرخصی بودند زیرا مردم نیاز به اینترنت داشتند. در کشوری زندگی می کنیم که بلد نیستیم، هرزگرد چیست؟ برخی با هرزه گردی اشتباه می‌گیرند در حالیکه هرز گرد در مکانیک بین دو محیط کار تعادل ایجاد می کند. الان در ادارات ما چه خبر است؟! مدیر اداره به محض رسیدن به اداره اینترنت را باز می کند، ارز دیجیتال و درآمد بورسی و … را بررسی و به اصطلاح چک می کند، انگار در میان کارهایی که دارد این اتفاقات هم می‌افتد. کارمندی در اداره‌ای داشتیم که می‌گفت من احتیاجی به درآمد این اداره ندارم و لطف می‌کنم در اداره هم حضور پیدا می‌کنم، چون درآمد هرزگردی در اینترنت داشت. چرا این اتفاق می‌افتد؟ چرا باید به جای استفاده پهنای باند اینترنت برای مصارف آموزشی و کسب و کار، شاهد هرزگردی اینترنتی باشیم؟ البته کنترل محتوا با وزارت ارتباطات نیست و با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و اداره ما در بحث زیرساخت وظیفه دارد.
واقعیت این است که تا وی پی ان روشن نباشد، سرعت اینترنت بالاست.
انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *