• 14:15

  • 1400-02-05

  • کد خبر: 10008

دالان زنگزور؛ ادعای ارضی یا تحریف تاریخ؟!

در طول تاریخ دالان یا گذرگاهی به اسم «دالان زنگزور» وجود نداشته و نوعی تحریف تاریخی محسوب می‌شود، البته طرح چنین ادعاهایی بیشتر در واکنش به انتقادات مخالفین درخصوص وضعیت حقوقی قره‌باغ بوده و مصرف داخلی دارد.

آناج-گروه ترکیه و قفقاز؛ سخنان الهام علی‌اف در همایش «نگاه نو به قفقاز جنوبی؛ توسعه و همکاری پس از مناقشه» که اخیرا در باکو برگزار شده حاوی نکات درخور توجهی بود.

الهام علی‌اف در پاسخ به سئوال یکی از حاضرین تاکید داشت که جنگ بطور کامل پایان یافته و باکو هیچ برنامه‌ای برای استفاده از زور برای بازپس‌گیری مناطق قره‌باغ ندارد.

ولی وی در ادامه بر لزوم بازگشت به دالان زنگزور و همچنین ایراوان سخن گفت.

وی همچنین ادامه داد که تا سه سال آینده تمامی زیرساخت‌های لازم برای بازگشت آوارگان مهیا شده و تمامی آوارگان بعد از بازگشت، استقلال مالی خواهند داشت و تا آن زمان(سه سال آینده) دالان زنگزور مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

وی همچنین در واکنش به مواضع ایران درخصوص دالان زنگزور اظهار داشت که ایران به هیچ وجه از ارمنستان جدا نخواهد شد و درحقیقت به اندازه معینی خط آهن و جاده در جدار مرزی وجود خواهد داشت.

اوایل اردیبهشت سال جاری الهام علی‌اف در ادامه مواضع خود درخصوص ایجاد راه مواصلاتی بین نخجوان و آذربایجان در اظهاراتی بی سابقه تاکید کرد: «ما دالان زنگزور را اجرا خواهیم کرد، ارمنستان بخواهد یا نخواهد. اگر بخواهد، آسان‌تر حل خواهد شد و اگر نخواهد با زور حل خواهیم کرد»

از طرف دیگر نیکول پاشینیان هم در واکنش به مواضع الهام علی‌اف، از طرح ارمنستان درخصوص معاوضه دالان مغری(زنگزور)، معاوضه با دالان نخجوان سخن به میان آورد.

در این میان همچنین رئیس جمهور ارمنستان نیز بر لزوم خروج این کشور از بن بست و تمایل شدید آن به بازگشایی مرزهای خود با ترکیه پرده برداشت.

البته سخنگوی وزارت خارجه ارمنستان نیز در پاسخ به ادعای ارضی رئیس جمهور آذربایجان، ضمن محکوم کردن ادعاهای ارضی الهام علی‌اف، مواضع وی را منافی صلح و آرامش در منطقه عنوان کرد.

باتوجه به مواضع اخیر دوکشور درگیر در منطقه قفقاز جنوبی و همچنین وجود یک مولفه قدرت مهم به نام روسیه؛ علیرغم تمامی تحرکات نظامی ترکیه و آذربایجان، بروز مجدد یک جنگ نظامی جدید در منطقه کاملا دور از ذهن بوده و بسیار بعید بنظر می‌رسد که طرفین بدنبال ایجاد درگیری جدید باشند.

باید توجه داشت که شکست کامل و حذف پاشینیان به ضرر روسیه و حتی ترکیه خواهد بود. چرا که طبق عرف بین‌المللی با تغییر حکومت‌ها و انقلاب در یک کشور تمامی توافقات آن حکومت نیز مورد بازبینی قرار می‌گیرد و بقای دولت پاشینیان به تعبیری ضامن بقای توافق ۹ نوامبر می‌باشد. کما اینکه در جریان اقدام شبه کودتای داخلی ارمنستان نیز شاهد آن بودیم که ترکیه بروز هرگونه کودتا در این کشور را محکوم و از تداوم حکومت پاشینیان حمایت کردند.

از یک نگاه متفاوت می‌توان نقش ترکیه و روسیه را در راستای رقابت‌های این دو کشور از سوریه و لیبی و اوکراین تا قفقازجنوبی مورد بازبینی قرار داد.

ترکیه و روسیه دو روی سکه در تحولات قفقازجنوبی هستند. البته با این تفاوت که ماهیت تاثیر روسیه در تحولات قفقازجنوبی عمیق‌تر از ترکیه می‌باشد.

در این میان با روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا و نگاه منتقدانه وی به تحرکات نظامی ترکیه در منطقه قفقاز جنوبی و بازپس‌گیری مناطق اشغالی قره‌باغ، بسیار بعید بنظر می‌رسد که تیم جدید کاخ سفید نسبت به هرگونه تعرض و جنگ افروزی جدید ترکیه در منطقه قفقاز جنوبی بی‌تفاوت باشد.

صرفنظر از تمامی اختلافاتی که ترکیه و امریکا در موضوع مدیترانه شرقی، خرید موشک اس۴۰۰، کُردها، قبرس، مسائل حقوق بشری و … دارند، بی تردید هرگونه ماجراجویی جدید ترکیه و آذربایجان، مطابق نظر ایالات متحده نبوده و با واکنش این کشور مواجه خواهد شد، کما اینکه تماس تلفنی وزیرخارجه امریکا با پاشینیان از سوی محافل آذری، نوعی تغییر موازنه در منطقه قلمداد شده است. البته بازدید سفیر امریکا در ارمنستان از استان سیونیک (زنگزور) ارمنستان در هفته گذشته را نیز می‌توان در همین راستا ارزیابی کرد.

همچنین پیش از این نیز دولت بایدن بمناسبت عیدنوروز طی یک پیام طعنه آمیز به الهام علی‌اف، حل مسئله قره‌باغ را در چارچوب گروه مینسک عنوان کرده بود. لذا بنظر نمی‌رسد که آمریکا نسبت به هرگونه تحرک شیطنت جدید در این منطقه بی‌تفاوت باشد.

درخصوص نقش ترکیه هم باید توجه داشت که این کشور بدنبال ایجاد یک هاب ترانزیتی- انرژی می‌باشد تا با ایجاد پیوستگی سرزمینی با جمهوری آذربایجان، این کشور را از طریق خاک خود به اروپا متصل کرده تا ضمن تقویت محوریت خود در منطقه، زمینه‌های ضعیف‌تر شدن رقبای منطقه‌ای خود را فراهم آورد.

لذا از همین روی ترکیه ضمن تلاش برای جلب نظر غرب، سعی در تضعیف مولفه‌های فشار روسیه در منطقه قفقازجنوبی و مهار ظرفیت‌های ج.ا.ایران را دارد.

ترکیه بشدت بدنبال افزایش نقش ژئوپلتیکی خود در منطقه قفقازجنوبی بوده و سعی دارد از فرصت‌های پیش رو نهایت استفاده را کرده و ضمن خالی کردن ظرفیت‌های ژئوپلتیکی رقبای منطقه‌ای خود، نفوذ خود را در منطقه بسط و گسترش دهد.

مسئله‌ی مهم دیگری که نمی توان از آن غفلت کرد؛ سرعت عمل آذربایجان در روز بعد از امضا توافقنامه ۹ نوامبر، نسبت به اسارت نزدیک به ۶۰ نفر از نظامیان ارمنی می‌باشد، که تاکنون با معرفی ایشان بعنوان تروریست، از آزادی آنها خودداری بعمل آورده و تردیدی نیست که آذربایجان از ایشان همانند یک اهرم فشار استفاده کرده و آزادی این گروه از نظامیان ارمنی را در گرو اخذ یک امتیاز سیاسی محقق خواهد ساخت.

نهایت اینکه با توجه به روند کلی تحولات منطقه درخصوص ادعای ارضی جدید آذربایجان به ارمنستان  می‌توان چنین نتیجه گرفت:

1.این اقدام برخلاف مواضع رهبر انقلاب اسلامی در ۱۷ربیع بوده و با مواضع و منافع ج.ا.ایران همخوانی ندارد و همچنین باتوجه به حذف ج.ا.ایران از تمامی معادلات انرژی و ترانزیت منطقه، می‌بایست ج.ا.ایران بطور رسمی طرح چنین ادعاهایی را محکوم نماید.

2.تاکید بر ایجاد «دالان زنگزور» با مفاد توافق ۹ نوامبر کاملا در تضاد می‌باشد. چراکه در این توافقنامه بر رفع انسداد مسیرهای مواصلاتی اشاره شده است، نه ایجاد یک گذرگاه به بزرگی استان سیونیک ارمنستان (زنگزور).

3.در طول تاریخ دالان یا گذرگاهی به اسم «دالان زنگزور» وجود نداشته و نوعی تحریف تاریخی محسوب می‌شود، البته طرح چنین ادعاهایی بیشتر در واکنش به انتقادات مخالفین درخصوص وضعیت حقوقی قره‌باغ بوده و مصرف داخلی دارد.

4.باتوجه به عضویت ارمنستان در پیمان امنیت جمعی، هرگونه تعرض به خاک این کشور با واکنش سایر اعضاء این پیمان، از جمله روسیه مواجه خواهد شد.

5.بنظر می‌رسد سخنرانی اخیر الهام علی‌اف نوعی تهدید و فرار رو به جلو بوده تا پاشینیان را نسبت به تسریع در بازگشایی کریدور باکو-نخجوان-آنکارا تسریع بخشد.

6.هرگونه ادعای ارضی بر علیه ارمنستان، در امتداد منافع رژیم صهیونیستی و گسترش نفوذ سرطانی آن در منطقه می‌باشد.

نویسنده: سیدحامد حسینی

انتهای پیام/

دیدگاه ها:

    «هرگونه ادعای ارضی بر علیه ارمنستان، در امتداد منافع رژیم صهیونیستی و گسترش نفوذ سرطانی آن در منطقه می‌باشد»
    اینو دقیقا کجای دلمون بگذاریم ! ؟

    سلام‌‌مانند‌انورسادات‌وملک‌حسین‌وملک‌…
    که‌به‌قضیه‌فلسطین‌نگاه‌میکردند‌به‌قضایا
    آذربایجان‌وارمنستان‌نگاه‌میکنید‌واقعا‌این‌
    همه‌شهید‌انقلاب‌اسلامی‌از‌این‌همه‌نفاق
    فعلی‌بخشی‌از‌حاکمیت‌شکوه‌له‌درگاه‌الهی‌نکنند

    اقای حسینی شماها چه بخواهید و چه نخواهید دالان زنگه زور ایجاد خواهد شد چون آذربایجان نسبت به قول خود مبنی بر حفظ ارامنه قره باغ و ایجاد دالان لاچین عمل کرده است و ار منستان نیز در یک آچمز سیاسی قرار گرفته و حتی مردم ارمنستان که در این سی سال اخیر به حد کافی منزوی شده و رنج کشیده اند خواهان صلح دوستی با دو کشور همسایه شرقی و غربی خود یعنی آذربایجان و تورکیه هستند و هر گونه فشار خارجی مبنی بر عدم توافق باز شدن دالان زنگه زور و منزوی شدن دوباره و در بن بست قرار گرفتن از سوی مردم با واکنش همراه خواد شد.در ضمن خود زنگه زور خاک آذربایجان میباشد و ان شاالله به حول قوه الهی و به کمک سربازان اسلام و مسلمانان واقعی به آغوش مسلمین بازخواهد گشت…

    مملکت را پان ایرانیستهای سلطنت طلب با نفوذ بر افرادی که ظاهرا انقلابی و مسلمان هستند اداره میکنند و البته در مواقعی از نادانی و سادگی برخی چهره ها که پز وطن پرستی هم می دهند، سواری خوبی از این چهره ها میگیرند….خدا آخر و عاقبت مسلمانان را ختم به خیر کند.

    به قول تحلیگر بیسواد این موضوع چیزی به نام دالان زنگه زور وجود ندارد و تحریف تاریخ است چون که زنگه زور و ایروان و همه عرمنستان خاک اذربایجان بوده و استالین خداناباور به خاطر ترس شدیدی که از تورکها داشت و مثل بعضیها که مثل سگ از تورکها میترسن از تورکها میترسید و الان هم اگه این روسیه کمونیست بمب اتمی نداشته باشه عمرا حریف تورکها نمیشه و میبینیم که بعضیها تو خاک وطن به چشم پدر به روسیه نگاه میکنن یعنی از خودشون هیچ اختیاری ندارن پیروزیها و خوشبختیهایه روسیه رو مال خودشون احساس میکنن و با اقتدار روسیه جوری حال میکنن مثل اینکه روسیه میخاد قدرت خودشو به این ادمهایه بیگانه پرست که همیشه چشم امید به بیگانگان داشتن بدهد فراموش نمیکنیم که این پدر روسیه که شده پدر این تحلیگر چه بلاهایی سره ایران اورده و داره میاره و بعضی از این تحلیگرها جوری داغتر از خوده عرمنیها در مورد پیوستن زنگه زور به اذربایجان برخورد میکن که ادم خودش در مورد مسلمان بودن و یا عامل روسیه و ستون پنجم روسیه و عرمنستان بودن این به اصطلاح هم وطنان دچار شک و تردید میشه و باعث میشه ادم در مورد بعضی چیزها تجدید نظر بکنه در ضمن دلخوش به شکر خوردن بایدن در مورد اذربایجان یا تورکیه نباش چون امریکا به تورکیه مثل هوا واسه نفس کشیدن نیاز مند و محتاج هستش تو به فکر نپیوستن زنگه زور به اذربایجان تو خواب و رویاهات و توهماتت باش خخخ وقتی بعده 30سال خاک از دست رفته رو برگرداندن الحاق زنگه زور به اذربایجان مثل اب خوردنه و در ضمن فراموش نکنید که پشت متحداش رو زودتر از هر کس خالی میکنه و به خاطر منافع ایران یا عرمستان گدا گرسنه و بی چیز و بی اهمیت و یک ملیون نفری با اذربایجان 12میلیونی و ترکیه85ملیونی و جهان غرب و ناتو و امریکا درگیر نمیکنه و توصیه من به تو و امثال تو دوغ تحلیلگران اینه که با این اظهار نظرات خام و جاهلانه و دوغکی ابکی و کینه ورزانه و تفرقه انداز باعث از بین رفتن اتحاد ملی نشوید لطفا بعد از خوردن اب دوغ خیار اقدام به تحلیهایه چوسکی نکنید و اوج بیسوادی و تهی بودن خودتونو از معلومات منطقه و جهان به معرض نمایش نذارید مرسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *