12:52
1400-02-05
کد خبر: 10002
به استثنای حزب دموکراتیک خلقها به عنوان نهاد اقماری پ.ک.ک، همه احزاب مخالف اردوغان با اندکی تُن بالا و پایین علیه جو بایدن موضع گرفتهاند و در این میانه دولت و حزب حاکم تنها نمانده و این موضوع به آلت سیاسی و رقابت حزبی داخلی تبدیل نشده است.
آناج-گروه ترکیه و قفقاز؛ نگاهی به مواضع سران احزاب و جریانات سیاسی مخالف دولت اردوغان نشاندهنده این است که بخش ناچیزی از مخالفین از اقدام جو بایدن در به رسمیت شناختن نسلکشی ارامنه استقبال کردهاند.
حزب پیشرفت و دموکراسی به رهبری علی باباجان از احزابی است که در این مورد موضع خاصی اتخاذ نکرد. باباجان حاضر شد در توییت خود، قهرمانی کشتی گیران ترکیه را تبریک بگوید اما در مورد اقدام بایدن، سکوت کند.
اما حزب تحت امر او بیانیهای صادر کرده و اقدام بایدن را قرائت یکجانبه و جانبدارانه تاریخ تلقی و آن را محکوم کرده است.
این حزب همچنین معتقد است که سیاست خارجی ضعیف دولت اردوغان، این زمینه را فراهم آورد که جو بایدن به راحتی چنین اقدامی انجام دهد.
احمد داود اوغلو رهبر حزب آینده چندین پیام و بیانیه نوشته و اقدام جو بایدن را محکوم کرد.
همچنین حزب تحت امر وی با انتشار یک بیانیه مفصل، اقدام آمریکا را به مثابه سوءاستفاده از مسائل تاریخی، طرح اتهام و افترا علیه ترکیه و تلاش برای بیاعتبار کردن این کشور قلمداد کرده و خواستار آن شد که دولت با یک سیاست خارجی قدرتمند از قفقاز و خاورمیانه تا بالکان و آفریقا و دیگر مناطق در کنار مظلومین باشد.
اما حزب دموکراتیک خلقها از نهادهای اقماری گروه تروریستی پ.ک.ک که در پارلمان ترکیه صاحب 10 درصد از کرسیها است و 60 کرسی در اختیار دارد، به دولت اردوغان توصیه کرده که با واقعیت کنار بیاید و بپذیرد که سپاه عثمانی در سال 1915 میلادی مرتکب یک نسلکشی بزرگ شده است.
گارو پایلان معاون اقتصادی این حزب که اصالتاً ارمنی و نماینده مردم دیاربکر در پارلمان ترکیه است، خواهان آن شده که دولت ترکیه، اسامی فرماندهان وقت سپاه عثمانی مسبب نسلکشی ارامنه را اعلام کند و نهتنها با واقعیت تاریخی نسلکشی کنار بیاید بلکه تعریف شهروندی ترکیه را در متن قانون اساسی تغییر دهد. (در متن قانون اساسی ترکیه، تمام شهروندان این کشور تُرک شناخته شدهاند)
مرال آکشنر رهبر حزب خوب که در کنار کمال قلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خلق، ائتلاف ملت را علیه اردوغان تشکیل داده، بیانیه مفصلی نوشته و اقدام بایدن را تلاش برای طرح افترا و خصومت با «ملت ترک» دانسته و اعلام کرده که دولت و مردم ترکیه نباید این مسئله را جدی بگیرند.
اما قلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خلق ترجیح داده در توییت شخصی خود، روز جهانی دامپزشک را تبریک بگوید و کاری به اقدام جو بایدن در مورد نسلکشی ارامنه نداشته باشد.
در مقابل فایق اوزتراک سخنگوی حزب جمهوری خلق، موضوع 1915 را به عنوان «رویدادهای تلخ» توصیف کرده و اقدام بایدن را محکوم کرده است.
تمل کاراملا اوغلو رهبر حزب اسلامگرای سعادت (شاگردان مرحوم اربکان)، که حزب وی نسبت به آکپارتی یک حالت بینابینی موافق–مخالف دارد به شدت اقدام بایدن را محکوم کرده و به جنایات آمریکا در افغانستان، ویتنام، عراق و دیگر مناطق جهان اشاره و اعلام کرده که آمریکا حق ندارد علیه ترکیه اتهامپراکنی کند.
گلتکین اویسال رهبر حزب دموکرات نیز هشتگ دروغ 1915 را به راه انداخته و اقدام جو بایدن را محکوم کرده است.
این مواضع نشان میدهد که به استثنای نهاد اقماری پ.ک.ک، همه احزاب مخالف نیز با اندکی تُن بالا و پایین، علیه جو بایدن موضع گرفتهاند و در این میانه، دولت و حزب حاکم تنها نمانده و این موضوع به آلت سیاسی و رقابت حزبی داخلی تبدیل نشده است.
همچنین برخی کاربران در فضای مجازی خواهان پاسخ ترکیه به این اقدام رئیسجمهور آمریکا شده و تعطیلی پایگاههای نظامی محل حضور نیروهای آمریکایی از جمله اینجرلیک و کورجیک را از رئیسجمهورشان طلب کردهاند.
یکی از موضوعات مهم در مورد واکنشهای احتمالی ترکیه به اقدام جو بایدن این است که در مکالمه اردوغان–بایدن و همچنین در گفتگوی سالیوان–کالن بر این تأکید شده که روسای جمهور ترکیه و آمریکا در نشست سران ناتو در بروکسل دیدار خواهند کرد و شواهد نشان میدهد که چنین چیزی به این معنی است که ترکیه، گزینههای چندانی برای اتخاذ موضع سفت و سخت در برابر آمریکا ندارد.
انتهای پیام/
24 آوریل یادآور شهادت یکصدوپنجاه مسلمان ایرانی در شهرهای خوی – اورمیه و سلماس است که توسط ارامنه و جیلوها به کمک انگلیس و روسیه خونخوار اتفاق افتاده است..و باید یادآور شد که همان ارامنه ای که ادعای قتل و عام میکنند خودشان وقتی کارشکنی عیله امپراطوری عثمانی را انجام دادند و با توجه به گناه بزرگی که مرتکب شده بودند میدانستند که دیگر جایگاهی در آناطولی ندارند و هنگام فرار به طرف قفقاز و ایران در سرراه خود هزاران نفر مردم بیگناه را در شهرهای ارضروم و قارص و غیره به خاک و خون کشیدند…مردم عزیز ایران به ویژه آذربایجان هیچگاه جنایات فجیع ارامنه و جیلوها به رهبری مارشیمون خونخوار را فراموش نخواهند کرد…..یا حق