احیای فرهنگ
  • 1398/05/13 14:54
  • 111886
گزارش آناج از بانک شیر تبریز؛

احیای فرهنگ "دایه" به روش‌‌ نوین/ شیر اضافی مادران در تاروپود نوزادان نارس

نیاز نوزادان نارس یا زود به شیر طبیعی مادران در غیاب شیر مادر خود، موضوعی است که موجب احداث بانک شیر در تبریز شده است.

گروه اجتماعی آناج؛ در زمان‌های قدیم تنها راه تغذیه‌ی نوزاد در ماه‌های اول یا 2 سال ابتدایی زندگی، شیر مادر بود، اما امروزه با وجود شیر خشک مادران یا زودتر شیردهی طبیعی به کودک را متوقف می‌کنند یا برخی از مادران نسبت به دادن شیر خود به نوزاد بی‌تفاوت می‌شوند.

سال‌ها تحقیقات و بررسی‌های متخصصان حوزه سلامت نشان داده است که شیردهی برای مادر و نوزاد، سودمند است و اثر مثبت آن حتی در دوران کودکی هم دیده می‌شود. شیر مادر علاوه بر اینکه از سندروم خطرناک مرگ ناگهانی نوزاد تا حد امکان جلوگیری می‌کند، باعث تقویت عملکرد ریه‌های نوزاد نیز می‌شود و از مشکلات تنفسی و تنگی نفس جلوگیری می‌کند‌.

خطرپذیری دستگاه گوارش نوزاد با مصرف شیر خشک

محمدباقر حسینی استاد دانشگاه علوم پزشکی و فوق تخصص نوزادان در خصوص اهمیت شیر مادر به خبرنگار آناج گفت: بهترین شیر برای هر نوزاد، شیر مادر است چرا که  متناسب با بدن نوزاد، حاوی ویتامین ها، املاح و مواد معدنی است که این نیاز ها در کودکان متفاوت است.

فوق تخصص نوزادان با اشاره به لزوم راه اندازی بانک شیر یادآور شد: بیمارستان الزهرا(س) دارای بزرگترین nicu نوزادان در آذربایجانشرقی است و متاسفانه بیشترین تولد کودک نارس، در این بیمارستان اتفاق می افتد.

در اصطلاحات پزشکی کودکانی که زیر 38 هفته بارداری متولد می‌شوند، کودک نارس یا زودرس نامیده می‌شوند و گاها مادران این نوزاران به دلیل وضعیت بحرانی خود قادر به شیردهی نیستند و تا زمانی که این امکان فراهم گردد با توجه به عدم دسترسی به شیر مادر، مجبور به تغذیه با شیر خشک می‌شوند ولی با در نظر گرفتن خطرات برای دستگاه گوارش نوزاد، تصمیم بر این شد که بانک شیر مادران در تبریز و بیمارستان الزهرا راه اندازی شود تا در مورد آسیب های ناشی از عدم مصرف شیر مادر تا حدودی جبران و کاهش یابد.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تبریز در ادامه افزود: در گذشته دایه‌هایی وجود داشتند که می‌توانستند به فرزندان دیگر شیر دهند اما در دنیای امروز پیدا کردن دایه و درخواست از وی برای شیردهی به نوزاد در بیمارستان کار بسیار سختی است ولی ما با راه اندازی بانک شیر مادران، این امکان را فراهم کردیم.

سازمان بهداشت جهانی، یونیسف و آکادمی طب کودکان آمریکا توصیه می‌کنند اگر به هر دلیل نوزاردی از شیر مادر خود محروم است، شیر مادران دیگر و یا شیر اهدایی مادران دیگر که پاستوریزه شده، بهترین تغذیه برای نوزاد محسوب می‌‌شود.

تغذیه از شیر مادر برای نوزادان اهمیت به سزایی دارد، به همین خاطر تلاش اولیه ما آماده کردن مادر برای شیردهی است ولی اگر این عمل انجام نشد، با استفاده از شیرهایی که مادران اهدا کرده‌اند، میتوان تغذیه نوزاد را تامین کرد.

حسینی همچنین در خصوص انتقال بیماری مادران دیگر در اهدای شیر تاکید کرد: در اهدای شیر با توجه به اینکه همزمان سه نوع آزمایش برای عدم انتقال ویروس های HIV و هپاتیت B ،C و سفلیس انجام میگیرد و پس از کسب اطمینان از سالم بودن مادر و ایمن بودن شیر، طی چند مرحله، شیرها پاستوریزه میشود که هیچگونه بیماری و مشکلی از طریق شیر به نوزادان دیگر وارد نشود.

نجات یک نوزاد با اهداء شیر

اهدا کنندگان بانک شیر دو گروه هستند؛ گروه اول مادرانی که در بیمارستان بستری شده و شیر مضاعف بر فرزند خود را اهدا می‌کنند و گروه دوم مادرانی که نوزاد زیر یک سال دارند و با تبلیغات بانک شیر، برای نجات جان یک نوزاد فقط با یک بار حضور در مرکز و انجام آزمایشات، هر زمان که برای مادر مقدور شود شیر خود را در ظرفهای مخصوص یکبار مصرف گیاهی و استرلیزه دوشیده و مسئول جمع آوری بانک اهدای شیر به طور روزانه جمع آوری می‌کنند.

مصرف شیر مادر در بخش‌ها بسیار بالاست؛ همانگونه که انتقال خون، جان یک نفر را نجات می‌دهد، اهدای شیر نیز جان نوزادان نارس را می‌تواند نجات دهد،  نوزادانی وجود دارد که حاصل نازایی بوده و با وزن 700 گرم به دنیا می‌آیند و اگر شیر مادر به آن‌ها نرسد در معرض خطر جدی قرار خواهند گرفت.

بانک شیر، همانند بانک خون عمل میکند

حسینی با بیان اینکه روزانه 3.5 لیتر شیر مادر را می‌توانیم پاستوریزه کنیم ولی بیش از این میزان، در بیمارستان مصرف می‌شود تاکید داشت: تامین شیر برای بیمارستان‌هایی که بخش مراقبت‌های ویژه دارند، تازمانی که با حمایت های دولتی دستگاه‌های پاستوریزه ما افزایش نیافته، مقدور نیست.

بانک شیر، همانند بانک خون عمل می‌کند افرادی که شیر زیاد دارند و یا شیر مازاد بر نیاز بچه خود دارند، می‌توانند اهدا کننده باشند. شیرهای اهدایی در یخچال نگه‌داری شده و در مرحله اول آزمایش باکترولیوژی انجام میشود، اگر شیر سالم باشد در دستگاه پاستوریزه کننده قرار میدهیم و بعد از عمل پاستوریزاسیون دوباره آزمایش باکتری انجام می‌شود.

پس از آن، طی آزمایش دیگر اجزای آن مشخص می‌شود و این شیر در یخجال 48 الی 72 ساعت و در داخل فریز 3 الی 6 ماه میتوان نگه داشت.

وی در پایان افزود: افراد واجد شرایطی که میتواند با شیر دهی جان نوزادان را نجات دهند نباید دارای هیچگونه سابقه خالکوبی، بیماری خاص، مصرف دخانیات باشند.

نکات شرعی برای مادران اهدا کننده 

حسینی شرایط محرم شدن مادران شیرده را تغذیه مستمر یک نوزاد از مادر خواند و گفت: در تمام رساله‌های مراجع معظم تقلید، 7 شرط را برای برادر و خواهر رضایی قرار داده شده که به طور مثال باید تغذیه مستقیا از مادر باشد، حداقل 24 ساعت مستقیما شیر بدهند و یا شیردهی 15 مورد پیاپی باشد و بین آن نباید غذای دیگری به کودک داده شود.

شروط محرمیت به هیچ عنوان شامل اهدای شیر نمی‌شود چرا که شیر از طریق سرنگ و قاشق به نوزاد داده میشود، شیرها با هم مخلوط و سپس پاستوریزه می‌شوند و طبق استفتا مصرف این شیرها بلامانع است.

شیر مادر کامل ترین و سالم ترین غذا برای کودک

تغذیه با شیر مادر به عنوان یک حق مسلّم و مهم برای کودک دردین اسلام به رسمیت شناخته شده و پیرامون آن احکام و توصیه های مفصّلی بیان شده است. اهمیت این حق برای کودک بدان جهت است که شیر مادر کامل ترین و سالم‌ترین غذا برای کودک است و رشد جسمی و نیز پرورش عاطفی و روحی طفل را به بهترین صورت فراهم میآورد.

تحقیقات علمی نیز نشان می‌دهد که تغییر ترکیبات شیر مادر از هنگام ولادت تا پایان دوران شیردهی با نیازهای غذایی و سلامتی و ایمنی کودک تناسب کامل دارد، از این رو کودکانی که از شیر مادر استفاده می کنند شش برابر دیگر کودکان شانس زنده ماندن دارند.

گزارش از: پریسا حق‌پرست

انتهای پیام/

کلید واژه ها:
تبلیغ داخلی آناج
مشاهده مطلب
نظر شما
  • 0
  • 0
  • 0
  •  
  • آناج نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی‌کند.
  • لطفآ از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمائید.
  • توصیه می‌شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشرشده، از مثبت و منفی استفاده فرمائید.
  • با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی‌یابند.
  •