در کمیسیون اقتصادی دولت تعرفه مشخصی برای مزارع تولید ارز دیجیتال در نظر گرفته شده است که پس از تصویب در هیأت دولت ابلاغ میشود.
گروه اقتصادی آناج، نقدینگی دیجیتال (Digital currency) یا نقدینگی رمزپایه (Cryptocurrency) در مدت اخیر با توجه به رشد چشمگیر قیمت آن توجه افراد مختلف را در حوزه فعالیتهای مالی به خود جلب کرده و صحبت از ارزهای دیجیتال بهویژه مشهورترین آنها یعنی «بیتکوین» (Bitcoin) که نوسانت شدیدی را نیز در این مدت تجربه کرده، بالا گرفته است.
بسیاری از مردم اطلاعات دقیقی از چیستی ارزهای دیجیتال و کارکرد آنها بهویژه بیتکوین ندارند و فقط خبرهایی را از افزایش یا کاهش قیمت آن میشنوند و شاید نمیدانند که چرا مباحث مربوط به بیتکوین آنقدر در جهان و حتی در ایران داغ شده است. زمزمههایی نیز شنیده میشود که بعضی افراد در ایران نیز بعد از افزایش خیرهکننده قیمت بیتکوین، پولهای خود را به جای سرمایهگذاری دربازارهای واقعی مثل طلا صرف خرید بیتکوین کردهاند و این روند در حال افزایش است که باید تبعات این اتفاق هرچه زودتر توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی بررسی و تصمیمات جدید گرفته شود. این گزارش باتوجه به اهمیت موضوع به بررسی ماهیت و ابعاد گوناگون ارز دیجیتال با مصداق بیتکوین پرداخته است.
اما این پایان ماجرا نیست، آنچه که در این مهم با اهمیت جلوه می کند میزان مصرف انرژی برای تولید ارز دیجیتال است، دستگاههای مولد بیت کوین، برای تولید محصول خود باید به طور شبانه روز فعال باشد.
در تشریح خسارت ناشی از فعالیت مزارع تولید ارز دیجیتال به منابع مالی و انرژی کشورمان، ذکر این نکته کافی است که هزینه استخراج یک «بیت کوین»، واحد شمارش ارز دیجیتال، برابر با مصرف برق سالیانه ۲۴ واحد مسکونی است. در شرایط کنونی ایجاد مزارع ارز دیجیتال در ایران برای افرادی که به دنبال پولشویی هستند و یا اینکه می خواهند فسادهای مالی انجام دهند، زمینه و شرایط را فراهم می کند.
عادل کاظمی مدیرعامل شرکت توزیع برق تبریز در اینباره به خبرنگار آناج، گفت: دستگاههای تولید ارز دیجیتال انواع مختلفی دارند. تجهیز هر دستگاه ماینر برابر با 1کیلووات ساعت برق است. به عبارتی هزار وات برق باید مصرف شود تا یکی از این دستگاهها به کار افتد.
وی گفت: مصرف برق دستگاههای تولید ارز دیجیتال به حدی زیاد است که باعث اختلال در شبکه برق شهری میشوند. به عبارتی اگر 50دستگاه ماینر نصب شوند به اندازه 500تلویزیونی که شبانه روز روشن است، مصرف برق خواهند داشت.
کاظمی خاطرنشان کرد: خوشبختانه با هماهنگی مراجع قضایی استان، مجوز ورود به کارگاههایی که این دستگاهها نصب شده اند صادر شده و در 2روز اخیر تعدادی هم شناسایی شده و 25 کارگاه غیرمجاز تولید ارز دیجیتال نیز شناسایی و پلمپ شده است.
مدیرعامل شرکت توزیع برق تبریز با اشاره به خسارات استفاده از دستگاههای ارز دیجیتال در شبکه توزیع گفت: در برخی موارد تعداد ماینرها بسیار زیاد است، علاوه بر افزایش مصرف برق، افزایش تلفات را در پی دارد. تولیدکنندگان ارز دیجیتال، از برق قانونی استفاده نمیکنند. کابلکشیهای غیرمجاز انجام می شود که تلفات شبکه توزیع برق را افزایش خواهد داد.
وی افزود: در 2سال اخیر شرکت توزیع برق توانسته بود حجم تلفات برق را در حدود 2درصد کاهش دهد. اما با شرایطی که در مصرف شبکه غیرمجاز دیده میشود، شاهد افزایش تلفات برق خواهیم بود.
کاظمی بیان داشت: ارز دیجیتال فی نفسه تهدید به شمار نمیرود. به مانند اسلحهای است که اگر در اختیار نیروهای مسلح باشد برای تولید امنیت به کار گرفته خواهد شد ولی اگر به دست افراد تخریبگر بیافتد ویرانکننده خواهد بود. پتانسیل فراوانی در استفاده از ارز دیجیتال وجود دارد که میتوان برای دور زدن تحریم به کار گرفت.
تولید و استفاده از ارز دیجیتال سازوکار قانونی ندارد و مجلس و دولت باید معیارهای قانونی را تدوین کنند ویا به طور کلی استفاده از ارز دیجیتال را ممنوع کنند.برای توسعه ارز دیجیتال باید زیرساختهای دولت الکترونیک ایجاد شود و بانک مرکزی تضمینهای لازم در این بخش را ارائه دهد.
معصومه آقاپور عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در گفتوگو با خبرنگار آناج با اشاره به رواج تولید بیت کوین(ارزدیجیتال) در کشور اظهار داشت: موضوع استفاده از ارز دیجیتال در دستور کار کمیسیون اقتصادی مجلس قرار گرفته است.
وی گفت: در حال حاضر درباره این موضوع دچار خلاءقانونی هستیم، باید مرجعی وجود داشته باشد تا عهدهدار نظارت بر روند اجرای تولید ارز دیجیتال در کشور باشد علاوه برآن بتوان از این فناوری به صورت قانونی استفاده کرد.
نماینده مردم شبستر خاطرنشان کرد: ارز دیجیتال به عنوان بخشی از تجارت بینالملل، یک فرصت برای اقتصاد کشور محسوب میشود. نمی توانیم از فناوری روز دنیا عقب بمانیم ولی باید سازو کار مناسب راهم در اختیار داشته باشیم.
وی تصریح کرد: نحوه اجرا و استخراج ارز دیجیتال به گونه ای است که نیاز به استفاده از برق فراوان دارد، از طرفی حامل های انرژی در ایران با قیمت واقعی عرضه نمی شود به طور مثال قیمت هرکیلو وات برق در کشورهمسایه ترکیه، در حدود11سنت است در حالی که این رقم در ایران به نیم سنت می رسد. بنابراین این را می طلبد که نرخ برق مشخصی با شرایط خاص و با نظارت وزارت نیرو، بانک مرکزی و قوه قضاییه اعلام شود تا از حراج ثروت ملی توسط دلالان تولید ارز دیجیتال جلوگیری شده و سازوکاری درباره قیمتها تعیین شود.
رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در نشست کمیسیون اقتصادی با موضوع بررسی رمز ارزها، گفت: ایران در برابر فناوریهای جدید همیشه یک مقاومتی داشته است که تجربه های گذشته نشان می دهد باید در این حوزه باید به یک اشتراک نظر دست یافت.
این عضو کابینه دولت دوازدهم، افزود: در دولت این بحث مطرح شده که در حوزه فناوری ها و کسب و کارهای جدید باید اقداماتی صورت گیرد تا بر این اساس در آینده این موضوعات به اقتصاد کشور تحمیل نشود.
وی با بیان اینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت مسئول صدور مجوز برای تولید ارز دیجیتال شد، ادامه داد: تولید رمزارزها همانند تولید یک کالا هستند که الزامات خود را دارد و بر این اساس کمیسیون اقتصادی دولت رمزارزها را به عنوان یک صنعت به رسمیت شناخته که تولید آن نیز باید به عنوان یک کالا محسوب شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه با ورود رادیو به کشور هر فردی برای خرید این کالا باید از کلانتری مجوز اخذ میکرد، تصریح کرد: اگر در برابر فناوری جدید به صورت مدیریت شده تصمیمگیری نشود همانند یک سیل ممکن است ویرانگر باشد.
رضا اردکانیان وزیر نیرو نیز در جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، با موضوع بررسی رمز ارزها با بیان اینکه از نظر وزارت نیرو در حوزه ارز دیجیتال تنها بحث مصرف برق آن مطرح است، گفت: وزارت نیرو از ابتدا این موضوع را مطرح کرده که اگر اصل موضوع تولید ارز دیجیتال در کشور پذیرفته شود، این وزارتخانه ملاحظات خود را در حوزه برق مصرفی مطرح میکند.
این عضو کابینه دولت دوازدهم، با بیان اینکه مصرف برق ارز دیجیتال باید در حد مجاز باشد، افزود: مجلس قانونی مصوب کرده و در آن تکالیف بهرهبرداران غیرمجاز از آب، برق و غیره را مشخص کرده است که بر این اساس بر فرض مجاز بودن تولید رمزارزها باید این قانون در این حوزه اعمال شود.
اردکاینان ادامه داد: با فرض مجاز بودن تولید ارز دیجیتال بحث زمان استفاده از آن مطرح است که در تابستان و ساعات اوج بار برای فعالیتهای اینچنینی محدودیتهای مصرفی در نظر گرفته میشود.
این عضو کابینه دولت دوازدهم با اشاره به تعرفه برق مصرفی در کشور، تصریح کرد: در کمیسیون اقتصادی دولت تعرفه مشخصی برای مزارع تولید ارز دیجیتال در نظر گرفته شده است که پس از تصویب در هیأت دولت ابلاغ میشود.
انتهای پیام/