نمایندگان مجلس در نشست علنی امروز به کلیات و جزئیات لایحه CFT رای مثبت دادند.
به گزارش آناج، نمایندگان مجلس شورای اسلامی صبح امروز در نشست علنی که به ریاست علی لاریجانی و با حضور سرپرست وزارت اقتصاد، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، محمود علوی وزیر اطلاعات و عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی تشکیل شده بود، با الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم CFT با 143 رأی موافق، 120 رأی مخالف و 5 رأی ممتنع از مجموع 271 نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
مخالفت نمایندگان با رای گیری علنی
در ابتدای جلسه، رأیگیری برای علنی و یا غیرعلنی برگزار شدن رأیگیری برای CFT انجام شد که نمایندگان نهایتا با 117 رأی مخالف، 111 رأی موافق و 17 رأی ممتنع از مجموع 264 نمایندگان حاضر در جلسه با رایگیری به صورت علنی برای بررسی CFT مخالفت کردند.
گزیدهی برخی از نظرات موافقان و مخالفان تصویب این لایحه و سخنان وزیر امور خارجه که در صحن علنی مجلس شورای اسلامی ایراد شد، به شرح زیر است:
نقوی مخالف تصویب لایحه؛ پذیرفتن CFT برگشت به عقب و صرف نظر از ادعاهای انقلابی است
سید حسین نقوی حسینی نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی صبح امروز در نشست بررسی لایحه CFT در صحن علنی مجلس و در مخالفت با این تصویب این لایحه اظهار داشت: مجلس شورای اسلامی امروز در آستانه تصمیم مهمی است، تصمیمی است که مربوط به منافع ملی کشور و سرنوشت جمهوری اسلامی است و به آینده این کشور مربوط میشود.
وی ضمن اشاره به بیانات رهبر انقلاب پیرامون پیوستن ایران به کنوانسیونهای بینالمللی تصریح کرد: ایشان فرمودهاند «این کنوانسیونها در اتاق فکر استکبار جهانی پخت و پز و بر ما تحمیل میشوند و ما نمیدانیم سر و ته این کنوانسیونها دست کیست». اکنون مجلس باید تصمیم بگیرد که عضو چنین کنوانسیونی بشود یا نشود.
حسینی با بیان اینکه باید منطقی و آرام جلو رفته و بحثها را با هم شفاف کنیم، تصریح کرد: باید بدانیم که از عضویت در این کنوانسیون چه میخواهیم و چه مشکلی اکنون وجود دارد که با عضویت در این کنوانسیون حل میشود.
نماینده مردم ورامین در مجلس خطاب به مردم و نمایندگان مجلس اظهار داشت: موسسات مالی و پولی غرب با ما کار نکردهاند و کار نمیکنند، راههای زیادی برای حل این مشکل رفتیم ولی حل نشد.
نقوی حسینی با تأکید بر اینکه علت همه گرفتاریهای امروز کشور برجام است، تصریح کرد: یادتان است پشت همین تریبون اعلام کردید اگر برجام تصویب شود آب آشامیدنی حل میشود، اشتغال جوانان و مشکلات مالی و پولی حل میشود، متأسفانه این مجلس 20 دقیقه برجام را تصویب کرد و هنوز مورد اتهام ملت است.
فیضی موافق تصویب لایحه؛ پیوستن به چنین کنوانسیونی یعنی پذیرفتن حداقل استانداردها
محمد فیضی، نماینده مردم اردبیل در مجلس شورای اسلامی، صبح امروز در موافقت با تصویب لوایح 4 گانه FATF در صحن علنی مجلس، طی سخنانی اظهار داشت: چرا برخی نمایندگان دیگران را به دروغگویی متهم میکنند و در فضای مجازی با طرح موضوع حق و باطل، موافقان تصویب این قانون را در صف یزیدیان قرار میدهند.
وی با بیان اینکه نباید کسی به نمایندگان مجلس تهمت و افترا بزند، گفت: همه کشورها قوانین خود را با استانداردهای بین المللی تطبیق میدهند. ما اگر این کار را نکنیم در مسائل بانکی با مشکل مواجه میشویم. ما نیاز داریم تا قوانینی مطابق با استانداردهای بینالمللی را تصویب کنیم. ما امروز در شرایط سختی هستیم و نباید شرایط را برای خود سختتر کنیم.
فیضی تأکید کرد: سایر کشورها نیز این استانداردها را رعایت میکنند اما برخی میخواهند ما خودمان کانالهای بانکی را مسدود کنیم. بسیاری از کشورها قوانینی مانند FATF را خودشان تصویب کردند. پیوستن به چنین کنوانسیونی یعنی پذیرفتن حداقل استانداردها. بانکهای جهانی میخواهند این استانداردها را رعایت کنیم و در صورت عدم پذیرش آن با محدودیت روبرو میشویم.
وی با بیان اینکه ما امروز در مقام انتخاب قرار نداریم، تصریح کرد: مقدمه ایجاد روابط بینالمللی پیوستن به FATF است و اگر این لوایح 4 گانه تصویب نشود، شاهد اقدامات تقابلی خواهیم بود. پیامدهای پیوستن به (اف. ای. تی. اف) خوب تشریح نشده و ما نگفتهایم که در صورت نپیوستن به این کنوانسیون روابط بانکهای جهانی با ما قطع خواهد شد و حتی بانکهای روسیه و چین و سوریه نیز نمیتوانند با ما کار کنند. اگر یک مشتری ایرانی به بانکهای دنیا مراجعه کنند برای افتتاح حساب به مشکل برمیخورد و مجبور است راستی آزمایی شود. نپیوستن به این کنوانسیون موجب بسته شدن کانالهای بانکی برای تجار و شرکتهای ما میشود و آنها دچار تهدید میشوند، حتی رانندگان کامیونها با مشکل مواجه خواهند شد.
ظریف: تضمین نمیدهم که با پیوستن به CFT مشکلاتمان حل شود
محمد جواد ظریف در جلسه علنی مجلس که مربوط به بررسی پیوستن به کنوانسیون CFT بود، گفت: همان طور که مقام معظم رهبری در فرمایشات اخیرشان فرمودند با شکست دادن تحریمها، آمریکا را شکست میدهیم.
وزیر امور خارجه ادامه داد: شکست تحریم، نیازمند همراهی و همدلی مردم است و همچنین نیازمند رعایت مصالح ملی خارج از نگرانیهایی جناحی است. در دو هفته گذشته انزوای ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل متحد به نمایش گذاشته شد و رئیس جمهور آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل نتوانست جامعه بینالمللی را علیه جمهوری اسلامی ایران بسیج کند.
وی افزود: برجام توانست سیاستهای آمریکا را در دنیا منزوی کند، برجام توانست حقانیت مردم ایران را به مردم دنیا نشان دهد، برجام توانست رژیم جنایتکار صهیونیستی و نتانیاهو را در دنیا رسوا کند در حدی که اتهامات نتانیاهو در جلسات مختلف به استهزاء کشیده شد. اینها از توفیقات مردم بزرگ ایران و نمایندگان مجلس برای رسیدگی به خواستههای مردم است.
ظریف افزود: از قول بنده نکاتی مطرح شده که مایلم توضیحاتی درباره آن ارائه کنم. بنده و آقای رئیس جمهور نمیتوانیم تضمین بدهیم که با پیوستن به لایحه عدم حمایت مالی از تروریسم مشکلات ما حل خواهد شد، اما میتوانیم تضمین بدهیم که با نپیوستن به این لایحه آمریکا بهانه مهمی را برای افزایش مشکلات ما پیدا خواهد کرد.
این عضو کابینه دولت دوازدهم تصریح کرد: جمهوری اسلامی در شرایط دشوار با نگرش دقیق و با بررسی جدی در محافل رسمی سیاسی و امنیتی جمهوری اسلامی تلاش کرده بهانههای آمریکا را بگیرد و زمینهای برای مداخلات آمریکا فراهم نکند. شورای عالی امنیت ملی در رابطه با این 4 لایحه ساعتها زمان گذاشته و در دولت و کمیسیونهای مجلس به این موضوع پرداخته شده است.
وی در مورد لوایح چهارگانه خاطرنشان کرد: لوایحی که در برابر مجلس قرار گرفته و مجلس با درایت آنها را تصویب کرده و امروز هم انشاءالله در برابر وجدان عمومی جامعه بر اساس مصالح ملی تصمیم خواهد گرفت، لوایحی است که بهانههای بعدی را از آمریکا میگیرد و لوایحی است که تاکنون آمریکا به همین بهانهها مانع معاملات ما شده است. نکاتی است که به خاطر اینها و به همین بهانهها آمریکاییها توانستند فشار بیاورند و اجازه معاملات مالی را ندهند.
متن لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تامین مالی تروریسم
ماده واحده - به دولت جمهوری اسلامی ایران اجازه داده می شود کنوانسیون بین المللی مقابله با تأمین مالی تروریسم (مصوب ۱۳۷۸/9/18 برابر با 9 دسامبر ۱۹۹۹ مجمع عمومی سازمان ملل متحد) مشتمل بر یک مقدمه، بیست و هشت ماده و یک پیوست را با اعلام شروط زیر پذیرفته و سند ذی ربط را مطابق مقررات تبصره این ماده نزد امین اسناد تودیع کند. دولت موظف است به محض آگاهی نسبت به اعتراض احتمالی سایر اطراف متعاهد، گزارشی جهت اتخاذ تصمیم مقتضی به مجلس شورای اسلامی تقدیم نماید:
1- دولت جمهوری اسلامی ایران به موجب جزء (الف) بند (۲) ماده (۲) کنوانسیون، اعلام می نماید که مفاد آن دسته از کنوانسیون ها و پروتکل های مندرج در پیوست کنوانسیون که به عضویت آنها در نیامده است را به عنوان بخشی از کنوانسیون تلقی نمی نماید و الزام آور شدن مفاد ماده (۲۳) درخصوص اصلاح فهرست موافقتنامه های منضم به کنوانسیون برای جمهوری اسلامی ایران منوط به رعایت اصول هفتاد و هفتم (۷۷) و یکصد و بیست و پنجم (۱۲۵) قانون اساسی است.
۲- جمهوری اسلامی ایران با نظر به اصول و هنجارهای حقوق بین المال تا حین پذیرش کنوانسیون از جمله کنوانسیون ۱۹۹۹ سازمان کنفرانس اسلامی و قطعنامه های مرتبط ملل متحد از جمله قطعنامه ۲6۲۵ و ۱514، تعریف عمل تروریستی را مشتمل بر مبارزات مشروع مردمی علیه از جمله سلطه استعماری و اشغال خارجی نمی داند و نسبت به اطراف متعاهدی که قلمرو عمل تروریستی را مستند به زیر بند (ب) بند (۱) ماده (۲) کنوانسیون مشتمل بر این مبارزات می دانند، تنها در حدود پیش گفته، متعهد می داند و اعلام میدارد ماده (6) کنوانسیون ارتباطی به این حق ندارد. این مبارزات فارغ از انگیزه آن مجاز و مشروع است و اعمال تروریستی به هر انگیزه ای ممنوع است.
3- موضوع بند (۱) ماده (۲4) کنوانسیون در خصوص جمهوری اسلامی منوط به رعایت اصل یکصد و سی و نهم (۱۳۹) قانون اساسی است و بند (۲) ماده (۷) کنوانسیون و موضوع ماده (۱۷) کنوانسیون در چهارچوب قوانین داخلی اعمال خواهد شد.
4- صلاحیت مقرر در بند (5) ماده (9) کنوانسیون برای کمیته بین المللی صلیب سرخ تنها در چهارچوب اسناد حقوق بشر دوستانه لازم الاجراء برای جمهوری اسلامی ایران، پذیرفته می شود.
۵- مفاد کنوانسیون در موارد تعارض با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران لازم الرعایه نمی باشد.
6- الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون به معنای شناسایی و برقراری ارتباط با رژیم اشغالگر صهیونیستی نیست.
7- دولت جمهوری اسلامی ایران در راستای بند 4 ماده 11 کنوانسیون تنها صلاحیت کشور محل وقوع جرم را به منظور استرداد مجرمین محرز تلقی می نماید.
تبصره- دولت صرفا پس از خارج شدن جمهوری اسلامی ایران از لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی FATF می تواند سند الحاق را نزد امین اسناد تودیع نماید.