اسلام از زمان ظهور خود در شبه جزیره عربستان به عنوان عامل یکپارچگی مردمان حاضر در منطقه فارق از وابستگی قومی، ملی، فرهنگی و نژادی نمی تواند محدود به یک جغرافیای خاص باشد.
گروه بین الملل آناج: پایگاه اینترنتی "ریپورت" خبر داد مبارز قربانلی، رئیس کمیته دولتی امور گروه های دینی تاکید کرد باید در جمهوری آذربایجان ، مجالس عزاداری محرم فقط در داخل مساجد برگزار شود و فتاوی مراجع دینی سایر کشورها نباید در جمهوری آذربایجان اجرا شود.
مبارز قربانلی در همایش "مراسم های دینی؛ سنت گرایی و نوگرایی" گفت: در جمهوری آذربایجان، دولت در امور دین دخالت نمی کند و فتواهای دینی نیز برای شهروندان اجباری نیست. اگر فتوایی در کشوری صادر می شود، این فتوا نمی تواند شامل حال ما بشود! در آذربایجان باید به فتاوی اداره مسلمانان قفقاز عمل شود.
وی در ادامه افزود: کسی نمی تواند چیزی را از خارج بیاورد و در جمهوری آذربایجان اجرا کند. قانون اجازه چنین کاری را نمی دهد. ما راه خودمان را می رویم. برای ما، استقلال دولتمان و ایدئولوژی آذربایجان گرایی مقدس است. دین مان، ارزش معنوی ما است و باید آن را حفظ کنیم.
رئیس کمیته امور دینی جمهوری آذربایجان در پایان گفت: ماه محرم آغاز می شود و باید تمامی مراسم ها از جمله مراسم عاشورا، براساس فتوای اداره مسلمانان قفقاز برگزار شوند و شهروندان نیز مرتکب حرکت های غیرقانونی نشوند و باید تمامی مراسم ها در داخل مساجد برگزار شوند. نمادهای بیگانه نیز نباید به داخل مساجد آورده شوند.
با آغاز ماه محرم محدودیت های اعمال شده برای اجرای مراسمات این ماه از سوی نیروهای دولتی و مقامات مسئول جمهوری آذربایجان طبق روال سال های گذشته افزایش یافته است.
از ممنوعیت حضور کودکان در مراسم عزاداری حسینی گرفته تا محدود بودن حرکت دسته های عزاداری در اماکن عمومی و حتی اصرار بر حضور دانش آموزان در مدارس در روز عاشورا گوشه هایی از مخالفت سازمان یافته با مراسم عزاداری سیدالشهدا (ع) است.
اما در مورد آخر رئیس کمیته امور دینی پا را از مخالفت با مراسم ماه محرم فراتر گذاشته و از عدم اجرای فتاوی صادر شده از سوی مراجع دینی در اقصی نقاط جهان اسلام در جمهوری آذربایجان سخن گفته و تنها فتاوی صادر شده از سوی مراجع "اداره مسلمانان قفقاز" را قابل اجرا دانسته است.
در این میان با تکیه بر مفهوم امت اسلامی باید این سوال را از مسئول آذربایجانی پرسید آیا اسلام به عنوان یک جهان بینی و عامل وحدت بخش بیش از یک میلیارد و 800 میلیون انسان می تواند محدود به یک ملیت خاص باشد؟ و آیا فتاوی علمای اسلامی در نقاط مختلف جهان می تواند محدود به یک جغرافیای خاص باشد؟
ناگفته پیداست اسلام از زمان ظهور خود در شبه جزیره عربستان به عنوان راه و رسم زندگی و نوید بخش رهایی انسان و نیز به عنوان جهان بینی خاص که سعادت دنیوی و اخروی را نوید داده و یکپارچگی مردمان حاضر در منطقه فارق از وابستگی قومی، ملی، فرهنگی و نژادی را فراهم کرده است نمی تواند محدود به یک جغرافیای خاص باشد.
مسلمانان جهان نیز هرکدام در انتخاب علمای دینی و پیروی از فتاوی صادر شده از سوی مراجع آزاد هستند. هیچ حکومتی در هیچ نقطه از جهان حق محدود کردن آزادی پیروان اسلام را در عمل به احکام اسلامی نداشته و نخواهد داشت.
انتهای پیام/