2:11 بعد از ظهر
1399-09-22
کد خبر: 1791
واکنش فعالین رسانهای استان به اظهارات اردوغان؛
فعالین سیاسی و رسانهای استان نسبت به شعرخوانی متوهمانه اردوغان در رژه نظامیباکو واکنش نشان دادند.
به گزارش آناج، اردوغان روز پنجشنبه در رژه نظامیدر باکو قطعه شعری را خواند که به گفته برخی کارشناسان نشان از توهمات رئیس جمهور ترکیه برای تجزیه کشورهای همسایه دارد. همین یک بیت شعر کافی بود تا فعالین رسانهای، سیاسی و مردم آذربایجانشرقی به این شعر گستاخانه واکنش نشان دهند. ائمه جمعه شمالغرب کشور هم بیانیهای در خصوص اظهارات اخیر اردوغان صادر کردند.
حجتالاسلام والمسلمین آلهاشم، امام جمعه تبریز در خصوص این توهمات اردوغان گفت: هدف از این شعرخوانی ایجاد اختلال در روابط گرم جمهوری اسلامیایران با جمهوری آذربایجان است و این اظهارات نوعی بیاحترامیبه تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان است در حالی که ایران به تمامیت ارضی همسایههای خود احترام قائل است.
وی با اشاره به پشت پرده این اظهارات عنوان کرد: شاید مذاکرات پنهانی ترکیه و اسرائیل برای عادیسازی روابط در این صحبتها بیتأثیر نبوده است. ایران اولین کشوری بود که کودتای ترکیه رو محکوم کرد و اینهایی که در جنگ دهه نود قرهباغ میگفتند جنگ آذریها ربطی به ترکها ندارد امروز چگونه خود را در کنار آذریها نشان میدهند؟
مهدی نعلبندی، فعال رسانهای استان هم در خصوص این اظهارات اردوغان در یادداشتی نوشت:
صد و دو سال پیش انور پاشا کمک کرد محمد امین رسولزاده جمهوری تشکیل دهد. صد سال پیش آتاتورک آذربایجان را به استالین فروخت و نریمان نریمانف وارد باکو شد. رسولزاده گریخت و کتاب جمهوریاش را در ترکیه نوشت و انور پاشا هم رفت. رسولزاده در کتابش نوشت که جمهوری آذربایجان یکی از ایالتهای ترکیه و ترکیهای کوچک است. محمد امین و نریمان هر دو از سوسیالیستهای همت بودند. با هم مینوشتند.
اگر این رژه برای جمهوری آذربایجان است، حضور پررنگ اردوغان در شمایل رییسجمهوری که به استاندارش سر زده باشد چه معنی دارد؟ با دیویزیون ترک همراهش که در خیابانهای باکو چکمه بر زمین میکوبند.اگر برای ترکیه است که ظاهرا هست، یعنی جناب الهام با پیروزی در بخشی از اراضی اشغالی، خاک و قدرت را گرفت و استقلال را داد؟! الهام جنگی را که با دین برده است به امامالخطیبی میفروشد که در همه میدانها باخته است.
اردوغان و علیاف هر دو از جانب اپوزیسیون تحت فشار بودند و هستند. و هر دو به بقاء میاندیشند.پرزیدنت اردوغان با رای کردها رییس جمهور شد. کردها میخ اول فدرالشان را در قبال رضایتشان به پادشاهی اردوغان کوفتند تا ترکیه کوچکتر شود. پیشتر گفتهام که اردوغان، ترکیه نیست. و حالا میگویم که علیاف، آذربایجان نیست و ما باید آذربایجان را دریابیم. علیاف نمیتواند ایلچیبیگ باشد چرا که جایگزین او برای ایران، دیگر نه پدر او، که یک اسلامگرا خواهد بود. برای ایران، اردوغان با همه ناسازگاریهایش بهتر از لاییکها هستند و اردوغان اگر به شب کودتا فکر کند خیلی چیزها را به یاد خواهد آورد.
در این رژه، روسیه و ایران غایب بودند. دو تضمین برای بقاء. به همین صراحت.
اردوغان اگر بر فرض بعید هوای تبریز کند و به علیاف بنازد؛ باید بداند که ایران بسیار بزرگتر از ارمنستان است و تهران، ایروان نیست. ایران، اصلا شبیه لیبی هم نیست. ایران اگر تهدید شود، آنکارا و استانبول نه فقط از تبریز که از سوریه و عراق و اقلیم و حتی خود باکو در تیررس خواهندبود.
یادآوری یک نکته تاریخی خالی از لطف نیست: قفقاز هیچزمانی خاک توران نبوده است. البته روبای الحاق قفقاز به توران در جنگ اول بینالملل، امپراطوری عثمانی را به باد داد.
حدس میزنم اردوغان تلاش کند که قرهباغ را پر کند از تکفیریها تا جبهه جدیدی پیش روی ایران در مرزهای شمالیاش بگشاید. آزمونی سخت برای شیعه قفقاز که میتواند آذربایجان را بیاورد به جبهه مقاومت. رویای شوم عبری-عربی-ترکی که خود علیاف تمایل چندانی به آن ندارد ولی ناتوان از ته گفتن است. گفتم که او استقلال را به قدرت فروخته است. شاید هدف اردوغان و رفقایشان معطوف کردن توجه ایران از شرق آسیا به قفقاز است تا در عراق و سوریه کاری بکنند. شاید.
️از بیست سال پیش به دفعات گفتهام و باز میگویم: از آقای خامنه ای غافل نشویم. او هوشمندترین رهبر منطقه است. اردوغان با همه هوشش بارها به او باخته است.
روح الله رشیدی از فعالین رسانهای و فرهنگی استان در خصوص اظهارات اخیر اردوغان در صفحه اینستاگرامیاش نوشت:
حسن گلی کارشناس مسائل قفقاز در واکنش به سخنان تجزیهطلبانه رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه در رژه دیروز باکو، اظهار داشت: اردوغان که در جنگ ۴۴ روزه؛ توسعه و عمق گفتمان شیعی در جمهوری آذربایجان را دید و تقدیر مکرر مقامات ارشد این کشور از ایران را شنید؛ دیروز تلاش کرد دوباره گفتمان قومگرایی را در آذربایجان یادآوری کند. مردم جمهوری آذربایجان سه دهه پیش از این، نتیجه گفتمان قومگرایی دولتمردان متوهم خود را دیدهاند و اکنون با گفتمان شیعی در حال خنثی نمودن همان مشکلات هستند.
وی ادامه داد: بایستی تلاش ترکیه برای کودتا در جمهوری آذربایجان را به رئیسجمهوری آذربایجان یادآوری نمود. آذربایجان خود را گرفتار سیاستهای دیگران نکند.پرزیدنت ترکیه هم بایستی بداند آذربایجان اصلاً محل خوبی برای جبران شکست در سوریه نیست. عرصه سیمرغ نه جولانگه توست!
سجاد حسین زاده از دیگر فعالین رسانهای استان هم در توئیتر نوشت: